Specialismen
Fysiotherapie
Geriatriefysiotherapie
Mensen die ouder worden en de beweeglijkheid van het lichaam zien afnemen, komen doorgaans in aanraking met de geriatriefysiotherapeut. Deze heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare groepen met een hoge biologische leeftijd die te maken hebben met complexe problematiek. Het gaat daarbij niet alleen om ouderen, maar ook om patiënten die vanwege hun ziekte, bijvoorbeeld de Ziekte van Parkinson, al verschijnselen kunnen vertonen van ouderdom. De zeventigjarige die bij het tennissen een elleboogblessure oploopt, zal daarentegen bij een algemeen of een sportfysiotherapeut terechtkomen.
De geriatriefysiotherapeut werkt vanuit zijn specifieke kennis over de doelgroep en de daarbij voorkomende ziektebeelden. De patiënten doen vooral oefentherapie, gericht op het verminderen van klachten bij hun dagelijkse bewegen en het voorkomen van achteruitgang. Tot het werk behoort ook het adviseren en begeleiden van gezinsleden en eventuele mantelzorgers. Omdat de ziektebeelden veelal als chronische ziekten worden aangemerkt, vallen de behandelingen in de meeste gevallen binnen de dekking van het ziekenfonds.
Geriatriefysiotherapeuten hebben na de basisopleiding fysiotherapie een posthbo-opleiding geriatriefysiotherapie gevolgd.
(NVFG)
Manuele therapie
Manuele therapie is een verdere verbijzondering binnen de fysiotherapie. Manuele therapie richt zich op de diagnostiek en behandeling van patiënten met klachten van het bewegingsapparaat. Deze klachten kunnen zich uiten in verminderde functie (met name beweeglijkheid) al dan niet in combinatie met pijn. Hoewel klachten van de wervelkolom het meest bekend zijn kan het ook gaan om de gewrichten in de armen en benen. Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. Deze specifieke technieken zijn onder andere mobiliserende en/of manipulerende technieken. Bij deze laatste techniek kan de patiënt een knappend of krakend geluid ervaren. De meeste patiënten ervaren dit als een vreemd gevoel, maar over het algemeen niet pijnlijk.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen. Optimalisatie van houding en beweging in werk, sport en hobby’s zijn van groot belang in het voorkomen van nieuwe klachten.
Voor welke klachten is manuele therapie geschikt? De manueel therapeut kan veel klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in gewrichten positief beïnvloeden. Hierbij kunt u denken aan:
- hoofd- en nekpijn door verminderde houding of het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
- nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
- lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
- hoge rugklachten en tussen de schouderbladen, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
- bepaalde vormen van duizeligheid
Kinderfysiotherapie i.o.
Sportfysiotherapie voor zowel recreatie als topsport
Dry Needling
Dry Needling is een behandelmethode binnen de fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen.
Hoe werkt hetMet een speciale naald worden zogenaamde triggerpoints aangeprikt. Triggerpoints kunnen zich uiten in:
- Pijn en stijfheid lokaal in de spier en ook “op afstand”
- Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
- Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
- Pijn ontwijkend gedrag: u gaat “anders” bewegen
- Hoofdpijn, kramp
De fysiotherapeut zal eerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren verder onderzocht, die mogelijk de klachten veroorzaken. Specifiek word in de spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. De fysiotherapeut bepaalt vervolgens of uw klacht geschikt is om te behandelen door middel van dry Needling.
meer informatieRevalidatie na een operatie
Behandeling van de ziekte van Parkinson
Niet Aangeboren Hersenaandoeningen (NAH)
Longrevalidatie/COPD
Hartfalen
Reumatische aandoeningen
Medische trainingstherapie
Deze therapievorm, ontwikkeld in Scandinavië, is een vorm van training en therapie, waarbij met behulp van specifieke oefeningen en soms met behulp van oefenapparatuur op een verantwoorde manier wordt gewerkt aan het houdings- en bewegingsapparaat. Het accent hierbij ligt op de functionele training, dit wil zeggen, dat er wordt geoefend in bewegingspatronen die bekend zijn voor het lichaam. Belangrijk is om spieren te trainen in deze ‘totaal patronen’, die zoveel mogelijk gelijk zijn aan normale, natuurlijke bewegingen. Door dit doelgerichte trainen van de juiste spieren is de medische trainingstherapie geschikt om een teveel aan beweging te stabiliseren.
Tape, medical taping concept
Cyriax/Mulligan manipulaties
De methode Cyriax is gebaseerd op orthopedische geneeskunde. Deze behandelmethode richt zich op ontstekingsgerelateerde klachten van gewrichten, spieren, pezen en banden waarbij ook vaak een bewegingsbeperking wordt gevonden. Cyriax combineert de orthopedische geneeskunde met technieken uit de manuele therapie. Door middel van onderzoek worden alle structuren in het betroffen gebied getest, totdat de oorzaak van uw klacht bekend is. Een deel van de fysiotherapeutische behandeling is het uitvoeren van dwarse fricties (massagetechniek) op de geïrriteerde pezen en banden. De dwarse fricties worden uitgevoerd op spier‐peesovergang en pees‐botovergang. In deze peesovergangen kunnen door sport of door chronische overbelasting klachten ontstaan die erg pijnlijk kunnen zijn en gepaard kunnen gaan met ontstekingsreacties. Het moeilijk kunnen bewegen van het lichaamsdeel is het gevolg hiervan. Een ander deel van de behandeling is de gewrichtsmobilisatie om de beweeglijkheid in het gewricht te herstellen. Hierdoor kunnen spieren, pezen en banden hun gewone werk weer doen. Tot slot vindt er ook spierstabilisatie plaats (door middel van oefentherapie) om spieren en pezen sterker te maken. Gewrichten worden hierdoor ondersteund en lichamelijke belasting wordt makkelijker verdragen. Spierstabiliserende oefeningen worden vaak in de vorm van huiswerkoefeningen gegeven, zodat de patiënt bewust bezig is met zijn klachten
Het Mulligan Concept is een methode die door een groot aantal fysio- en manueel therapeuten in Nederland wordt gebruikt om pijnvrij te kunnen mobiliseren. De methode gaat hypothetisch uit van een zgn. sporingsprobleem. Als metafoor kunt u hierbij denken aan een niet soepel lopende lade in een kast. Het spoor terugvinden is hier vaak een kwestie van een subtiele aanpassing van de positie van de lade, waarna het openen en sluiten weer zonder frictie kan plaatsvinden. Door in een menselijk gewricht deze gecorrigeerde beweging pijnvrij in te slijpen wordt het normale patroon hersteld. Dit fenomeen leidt vaak tot een snel en blijvend herstel van de gewrichtsfunctie Het Mulligan Concept is niet geschikt voor alle problemen, maar wel voor veel klachten aan het bewegingsapparaat, zoals b.v aan knie, enkel, heup, schouder, rug, arm, pols, hand. U kunt zich hebben verstapt of een verkeerde beweging hebben gemaakt. Meestal is er op röntgenfoto’s of scans niets te zien maar ervaart u toch pijn, meestal bij de beweging. Soms speelt de klacht al jaren, soms pas een paar dagen. Indien een gewricht niet goed spoort, is er vaak met de methode Mulligan Concept veel (en over het algemeen snel) resultaat te behalen. De Mulligan fysiotherapeut kan vrij snel beoordelen of er sprake is van een sporingsprobleem en of het Mulligan Concept voor u een geschikte behandeloptie is.